Sağlık

Daha Sağlıklı ve Bakımlı Dişlere Sahip Olmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Diş bakımında sistematik olarak diş fırçalamamak veya diş ipi kullanmamak dışında yaptığımız birçok hata var. Büyük diş problemlerine yol açabilecek kusurları sizler için derledik. Detaylar için buraya gelin…?

Kaynak:https://bestlifeonline.com/dentist-re…

1. Tırnak yemek ellerinizin görünümünü kötüleştirmenin yanı sıra dişlerinize de zarar verir.

Uzmanlar, dişinizin ortasına takılan tırnak artıklarının diş temizliği sırasında yemek artıklarının çıkarılmasını zorlaştıracağını ve çürük oluşumunu hızlandıracağını söylüyor.

2. Dişlerinizi temizlemek için diş ipinden başka bir şey kullanmak oldukça israftır. İnsanlar diş minesine zarar veren yemek artıklarını ellerinde çeşitli nesnelerle çıkarmaya çalışırlar.

3. Diş hekimi randevunuzdan önce yemek yemek diş hekimini zorlaştırır. Randevudan önce dişlerinizi fırçalamış olmalısınız.

4. Şekerli gazlı içecek yerine maden suyu içerek doktorunuzdan onay alabilirsiniz. Ancak diş hekiminiz için kesin olan geçerli değildir.

Sistematik olarak maden suyu içenler ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. İçecek tatlı olmasa da diş minesini aşındıran karbonik asit içerir.

5. İçtiğiniz suya limon sıkmak dişlerinize önemli ölçüde zarar verebilir. Limondaki asit dişte mine kaybına neden olur.

6. Fırçalarken florürlü diş macunu kullanmazsanız, diş hekiminiz bir sonraki randevunuzda dişlerinizin zarar görmüş olduğunu görebilir.

Diş macunlarında yeterince florür kullanmayan kişiler, dişlerini kırılmalara ve çürüklere karşı daha hassas bırakır.

7. Sert kıllı bir diş fırçasıyla dişlerinizi sert bir şekilde fırçalamak dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilir. Diş etlerinizi tahriş etmemek ve dişlerinize zarar vermemek için yumuşak veya orta kıllı bir diş fırçasıyla günde iki veya daha fazla kez iki dakika fırçalayın.

8. Geceleri horlarsanız veya ağzınızdan nefes alırsanız, ağız dokularınızı hızla kurutursunuz, bu da diş eti hastalığına ve diş çürümesine yol açar.

9. Dişlerinizin ortasındaki son gıda parçalarını çıkarmak söz konusu olduğunda kürdan yararlı bir araç gibi görünebilir, ancak kürdan kullanmak uzun vadede dişlerinize önemli ölçüde zarar verebilir.

10. Bir şeyleri tutmak veya açmak için dişlerinizi kullanmak oldukça israftır. Kalem ısırmak, şişe kapaklarını açmak veya giysi etiketlerini çıkarmak da dişlere zarar veren kötü alışkanlıklardır.

11. Reflü hastalığınız varsa ve tedavi edilmezseniz bu dişlerinize zarar verir. Tükürüğünüz, tükettiğiniz yiyeceklerde bulunan asitlerle savaşacak şekilde donatılmıştır.

Tükürüğünüz, diş minenizde büyük bir erozyona neden olan ağır asidi kaldıramaz.

12. Sık sık atıştırdığınızda dişleriniz her zaman aside maruz kalır. Her atıştırmadan sonra fırçalama olasılığınız olmadığı için, dişleriniz ekstra çürüme riski altındadır.

13. Çok fazla karbonhidrat içeren yiyecekler yemek dişlerinize zarar verir. Nişastalı yiyecekler, diğer yiyecek türlerine göre dişlere daha uzun süre yapışma eğilimindedir.

14. Buz küplerini çiğnemek zararsız bir alışkanlık gibi görünse de gelecekte büyük diş sorunlarına neden olabilir. Bu alışkanlık diş hassasiyetinizi artırabilir ve dişlerinizi çürüklere karşı daha duyarlı hale getirebilir.

15. Gazlı içeceklerde bulunan şeker ve asit dişlere zarar verir, bu şekerli içecekleri tükettiğinizde ağzınızda bakteri birikir.

16. Çok fazla şarap tüketmek diş minenizi aşındırabilir ve renk solmasına neden olabilir.

17. Kahve sabahları sizi canlandırabilse de içerdiği asitler diş minenize zarar verebilir. Kahvenizi içtikten sonra su içerseniz israfı en aza indirebilirsiniz.

18. Yemekten sonra sakız çiğnemek nefesinizi tazelerken, tercih ettiğiniz sakız şekersiz değilse dişlerinize yarardan çok zarar vermiş olursunuz.

19. Diş beyazlatma ürünlerinin çok fazla kullanımı önemli ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir. Beyazlatıcı ürünlerde bulunan hidrojen peroksit diş minesinin altındaki dokuya zarar verir.

20. Pastiller soğuk algınlığı ve alerji semptomlarına karşı bir savunma olsa da, diş minenizi aşındırabilecek şeker yüklüdürler. Kullandığınız pastilin şeker içeriğine dikkat edin.

21. Dil, dudak ve yanak piercingleri dişlerinizi kırabilir veya diş etlerinizi tahriş edebilir. Ağız dokusuna bile zarar verebilir ve tat alma duyunuzu etkileyebilir.

22. Ağız koruyucu kullanmadan spor yapmak dişleri sert darbe alma riskine sokar ve böyle bir durumda dişler çatlayabilir veya kırılabilir.

23. Uyurken gıcırdatmak diş minenizde ciddi hasara neden olabilir. Uyurken ağız koruyucu kullanmak faydalı olacaktır.

24. Meyve, tatlı atıştırmalıklara bir alternatif gibi görünse de, gün içinde çok fazla narenciye tüketmek çürüklere neden olabilir.

25. Sigara veya elektronik sigaralar ağız sağlığınıza zarar verir ve diş eti dokunuzda önemli hasarlara neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu